Terugkeer van de katharen (vh: Het raadsel van Azoth)

De auteur zet na drie eerdere romans over de Katharen zijn persoonlijke fascinatie met het thema voort in deze roman. Hier wordt een groep mensen van over de hele wereld verleid door een universeel lokkend geluid, waarna ze zich terugvinden in een land dat ze niet kennen. De groep trekt als pelgrims door dat zogenaamd Perfugium, dat op een vreemde planeet blijkt te liggen. Ze blijken door welwillende ufonauten te zijn ontvoerd met als reden dat ze in een vorig leven als Katharen verbrand zijn. Omdat ze toen als 'Goede Mensen' het licht hebben gezien, zijn ze uitverkoren om door een louterende pelgrimstocht over de berg Tarock het mystieke Montségur te bereiken, waar hun een nieuwe taak op aarde wacht. Niet alleen recycleert de auteur thema's uit zijn vorige boeken (zo wordt De Katharengrot meer dan eens genoemd), maar mengt hij in zijn in een nogal anekdotische stijl vervat spiritueel queesteboek net te veel (soms zelf verklaarde) invloeden van diverse aard, zoals (neo)christendom (de louteringsberg van Dante), ufologie, theosofie (spirituele meesters als gidsen), New Age (reïncarnatie, spirituele ontwikkeling), Lord of the Rings (de spirituele queeste en de donkere kant ervan), Findhorn, etc. Kleine druk.

 

 

De roep van de katharen

De katharen (van het Griekse katharoi, de zuiveren) of Albigenzen (naar de Franse stad Albi waar ze vandaan kwamen) vormden een christelijke stroming die in de 12e en 13e eeuw in de omgeving van de Languedoc hun grootste aanhang had. Zij lieten zich inspireren door het leven van Christus en hun mystieke en dualistische opvatting van de bijbelverhalen werd door de rooms-katholieke kerk beschouwd als ketters. Dit had wrede en drastische vervolging door de inquisitie tot gevolg. Tegenwoordig is er een opleving in de belangstelling voor deze beweging. Deze interesse heeft waarschijnlijk te maken met de vredelievendheid van deze beweging. Er is weinig historisch materiaal van de katharen. Dit heeft geleid tot speculatie en mythevorming. Karel Wellinghoff (1939) is vooral een schrijver van romans met een spirituele inslag. In dit boek brengt hij feit en fictie over de katharen bij elkaar. Hij behandelt hun leer en beschrijft vijf fictieve katharenlevens. Een goed geschreven werk over deze zo mysterieuze beweging. Het bevat een appendix, calendarium en woordverklaring.

De Katharengrot

De Katharengrot is een aangename historische roman. Het boek leest vlot en gedurende de dagen dat de reizigers door de Ardennen trekken komen er verschillende aantrekkelijk beschreven historische verhalen aan bod. Legenden, oorlogsverhalen en boeiende dorpsgeschiedenissen.

De roman telt slechts 114 pagina´s en het is knap dat Wellinghof er in zo´n kort bestek in is geslaagd de achtergronden en karakters van de vier hoofdpersonen overtuigend neer te zetten

 

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was Bhagwan ( “Osho” in later jaren) een bijzonder spraakmakende guru uit  India, die vooral in het westen van zich deed spreken. Toendertijd is er veel gepubliceerd over zijn methoden die met name in de vele therapiegroepen werden toegepast.  Over hoe het er echt aan toeging is niet veel bekend.

Karel Wellinghof doet in dit boek een verslag als deelnemer aan deze groepen, hij beschrijft de gevolgen voor de relaties van deze mensen en de maatschappelijk impact.

Het verhaal heeft drie delen, het eerste deel waar de schrijver in Poona in India is en daar een aantal weken verblijft om de leer van Bhagwan  ook zeer letterlijk zich eigen te maken. In het tweede deel is hij weer terug op Hollandse bodem en in het derde deel is er de relativering, het samenvatten en het trekken van zijn conclusie en ook wel de desillusie als Bhagwan wordt gearresteerd en zijn imperium in lijkt te storten.

 

De schrijver is kritisch, emotioneel, eerlijk en hard over zijn belevenissen, en je voelt de twijfel soms van de pagina’s afvallen. Het is moedig dat iemand zoveel van zichzelf bloot wil en kan geven en hoe hij ondanks zijn twijfel er toch ook wel positieve dingen uit kan pikken. Na het verhaal volgt er nog een terugblik/nawoord van de schrijver waardoor hij het geheel mooi afsluit.

Voor iedereen die meer wil weten over de Bhagwan, of sowieso van het leven in een sekte, is het een goed boek om te lezen. De titel dekt de lading: het gaat er hard aan toe in dat zogenaamde paradijs.

 

Mijn God, dit is het doel

• Karel Wellinghoff is erin geslaagd een boeiend standaardwerk samen te stellen waarin hij de belangrijkste spirituele groepen en leraren beschrijft. Aat de Kwant in het tijdschrift Reflectie

• Het boek van Wellinghoff is ongetwijfeld nuttig voor de zoekers onder ons. Voor anderen (onder wie ook mezelf) is het echter ook niet oninteressant al was het maar om eens in een klare en duidelijke taal te vernemen wat er zoal allemaal in dat wereldje te koop is. Katalijne in tijdschrift ‘t Scheldt

• Een geschikte wegwijzer  op de weg naar zelfrealisatie. Biblion recensie

•Ik zou graag meer willen citeren uit dit duidelijk en helder geschreven boek, waardoor je een duidelijk beeld krijgt van de spiritualiteit in Nederland.  Aat de Kwant in Reflexie

• Voor wie zijn weg wil vinden  in de wereld van de traditionele en actuele spirituele stromingen in Nederland is dit boek een uitstekende en inspirerende gids. Ojas de Ronde in Nieuwsbrief Vrienden van Osho

 

 

 

 

Onthaasten per brommobiel

Onthaast reizen kun je met een brommobiel, een klein autootje dat niet harder dan 45 km/uur mag rijden. De schrijver van dit reisverhaal, die als kind de oorlogsjaren heeft meegemaakt, ging met zijn 28 jaar jongere vrouw op (huwelijks)reis met hun Blauwina door Nederland en de aangrenzende delen van Duitsland en België. De eerste reis voerde via Gelderland naar het Duitse Rijngebied tot aan Bingen en vervolgens naar Clervaux in Luxemburg. De tweede reis was een rondje Nederland via de West-Friese Omringdijk naar Friesland en Groningen, naar Diever in Drenthe, via Overijssel naar de Betuwe en tenslotte naar Zuid-Limburg en het Vlaamse bedevaartsoord Scherpenheuvel. De vlot geschreven reisverhalen zijn geïllustreerd met enkele zwart-witfoto's van eigen makelij.

Samenvatting

De roman De Goede Mensen en de honden van God speelt in de Languedoc, waar in de 13e eeuw de Katharen leefden. Ivo en Mirjam trekken door dit gebied, beiden de gevolgen van een scheiding verwerkend, bijna 800 jaar na Amiel en Blanca, die als Kathaarse predikers hetzelfde gebied doorkruisten. Al reizend raken onze tijdgenoten bekend met het Kathaarse gedachtegoed. Een ontmoeting met de geheimzinnige Rolf zet gebeurtenissen in gang die hun levens volkomen overhoop halen. De boeken van Karel Wellinghoff hebben een spirituele thematiek. De hoofdfiguren raken door allerlei omstandigheden losgeslagen van de reguliere samenleving en gaan op zoek naar 'de weg naar huis'.

 

De Grote Ommekeer

Over de opkomst van het andere denken, de nieuwe liefde en het onuitsprekelijke geluk

De auteur heeft ervaring opgedaan met spirituele groei en persoonlijke ontwikkeling en dat komt in dat boek duidelijk tot uitdrukking. De kern van dit boek is om de illusie te doorbreken en te zien en te ervaren waar het toe kan leiden als we contact maken met het innerlijk weten. Het denken heeft ons in zijn greep; dat merken we vooral als we mediteren en de schrijver legt haarfijn uit hoe dat komt. Hij onderbouwt vakkundig dat we in een droomwereld leven en die naar buiten projecteren. Hij geeft daarbij bruikbare adviezen om daarmee om te gaan. Aan de orde komen: citaten van grote spirituele meesters, diepgaand onderzoek naar de werking van de geest, transfomatie van woede, reïncarnatie en waarom meditatie zo moeizaam gaat. Onze cultuur heeft het contact verloren met het grotere geheel en richt zich naar buiten en dat heeft ernstige negatieve gevolgen; de bedoeling is dat de mens zich nar binnen richt, naar het overstijgende middelpunt in zichzelf.

Biblionrecensie.

De Burcht van de Vrede

Montségur: het hoge kasteel op de steile rots

 

Lang geleden leefde in het diepste zuiden van Frankrijk een volk dat genoeg had van de gevestigde religie en dat zich massaal wendde tot een groep geïnspireerde mensen die een oorspronkelijk christendom beleden. Deze groep en iedereen die met hen te maken had, werd gedurende een periode van 150 jaren genadeloos vervolgd door de roomse kerk, want deze zag haar leringen ondermijnd door het pure christendom waarvan zij ooit was afgeweken. De Franse koning werkte samen met de kerk in deze vernietigingsslag, want hij wilde het land veroveren en bij zijn rijk voegen. De naam van dit land was Occitanië en de vervolgden werden door het volk bonshommes(goede mensen) genoemd. Montségur was hun burcht, een 'onneembaar' slot op een steile rots. Hun roomse tegenstanders bestempelden hen als ketters en noemden hen katharen,een woord dat verwant is met het Griekse ‘catharsis’ (reiniging, loutering), onder welke naam zij de geschiedenis zijn ingegaan. In de officiële geschiedschrijving wordt Occitanië gezien als een onterechte afsplitsing van Frankrijk en zijn de Katharen een groep puriteinse afvalligen van de roomse kerk. Maar iedereen die gevoel heeft voor hun zuivere leer en met het boeddhisme verwante leefwijze, komt er achter dat de werkelijkheid anders was. Het is daarom geen wonder dat de belangstelling voor hen blijft toenemen. Want hetgeen zij achterlieten is iets dat juist mensen in deze hectische tijd aanspreekt: vrede en meditatieve rust. Die was bij de katharen zo diep geworteld dat zij zich zingend in de vlammen van de brandstapels konden werpen. 

In deze roman trekken twee hedendaagse mensen door het gebied waar zij leefden. Zij raken bevangen door het gedachtegoed en de leefsfeer van deze middeleeuwse mensen. Heden en verleden versmelten; de pelgrims van toen zijn de pelgrims van nu.

Jullie moeten het zelf doen’

 

 

• De twee boeken lijken een standaardwerk te worden waarin de belangrijkste spirituele groepen en leraren in het huidige Nederland worden beschreven. En ze zijn een gids voor allen die in hun zoektocht naar persoonlijke groei en verlichting hun ‘weg naar huis’ proberen te vinden. Boekinfo: Karel Wellinghoff, Jullie moeten het zelf doen! Meer overzicht van de spiritualiteit in Nederland. Aspekt, 2015

Ojas de Ronde in VWO Niewsblad

• Kortom een leesbaar en richtinggevend boek dat op beknopte wijze aan een breed publiek informatie geeft over spirituele stromingen in Nederland.

J.L. Meuleman. Biblion-recensie

* Het is allemaal even leesbaar en informatief. Maar, eerlijk is eerlijk: de echte ster is Bertien, de tante van Karel, die hij op het eind van de hoofdstukken bezoekt. Telkens zet ze hem met haar nuchtere en heldere kijk met beide voetjes terug op aarde. Heerlijk!

Niels Brummelman in Paravisie

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb